Drumul si vizibilitatea masinii pe carosabil

Multe accidente se produc din cauza ca masinile nu sunt destul de vizibile pe carosabil, in timpul traficului. Scaderea vizibilitatii autovehiculelor se poate produce atat ziua cat si noaptea, pe vreme senina dar si pe timp innorat, ploios sau ceata.
Se pare ca vizibilitatea cea mai redusa este atunci cand e innorat sau la lasarea serii pentru ca in aceste situatii jocul umbrelor si al luminii ne poate juca feste. Nici culorile nu se disting prea bine pe la lasarea serii, de multe ori nuantele culorilor se confunda intre ele si nu le putem deslusi doar cand ne apropiem mai mult.

Pe de alta parte, masinile deschise la culoare, cum ar fi cele albe sau gri se disting foarte greu pe timp innorat sau pe ceata. Culoarea lor concureaza cu cea a asfaltului si de aceea trebuie sa fim foarte atenti daca avem asemenea masini sau daca intalnim in trafic acest tip de autoturisme.

Masinile in culori vii sunt mult mai vizibile pe drum dar in cazul in care acestea sunt murdare devin la fel de dificil de zarit de catre ceilalti participanti la trafic. Contrastul dintre culoarea masinii si culoarea drumului este scazut in acest caz. Curatarea autoturismului inainte si dupa un drum lung nu este doar un moft ci o necesitate, asfel asiguram vizibilitatea necesara a automobilului pe carosabil. De aceea inainte de a porni la drum e indicat sa ne curatam pe masina toate partile importante pentru vizibilitate pe carosabil, geamurile pe toate laturile autoturismului si oglinzile retrovizoare.

Oglinda retrovizoare interioara cat si cele exterioare trebuie sa fie mereu curate pentru ca doar asa vom putea vedea clar cine si cum se deplaseaza pe langa noi in timpul calatoriei noastre si putem evita accidentele in trafic. Daca masina se murdareste pe drum din cauza noroiului trebuie neaparat sa o curatam, mai ales partile necesare vizibilitatii, cum ar fi geamurile si oglinzile retrovizoare.
Lampile de semnalizare, farurile si proiectoarele de ceata asigura atat vizibilitatea carosabilului cat si vizibilitatea noastra pe carosabil, trebuie sa le tinem curate pentru ca nu stim niciodata cand o sa avem nevoie de ele pe parcursul deplasarii noastre.

Pe timp de ceata este important sa reducem viteza si sa pornim proiectoarele de ceata care ne ajuta sa vedem pe distante mici dar ofera si posibilitatea celorlalti participanti la trafic sa ne vada si pe noi, in timpul deplasarii. Dar sa nu uitam ca proiectoarele de ceata pot fi folosite doar in conditiile stabilite de lege, pe timp de ceata sau ninsori abundente, altfel riscam sa luam amenda. Pe vreme buna lumina puternica a proiectoarelor de ceata ii deranjeaza sigur pe cei ce vin din directie opusa noua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu